top of page

5 x helppo vaellusresepti + vinkkejä vaellusruokiin

  • Writer: Listalla
    Listalla
  • Jul 12, 2020
  • 7 min read

Tässä muutama vinkki vaellusruokiin, jotka vaativat vain vähän esivalmistelua. Kokeilimme kuivata kuivurilla tänä vuonna muun muassa Vöneriä, miniluumutomaatteja ja currytahnaa. Tämä oli vasta toinen vaellukseni, mutta viime vuoden vaelluksen perusteella osasin arvioida sopivia määriä ja miettiä, että ruoat olivat sopivan vaihtelevia ja ravitsevia. Nämä vinkit koskevat useamman päivän vaellusta. Lyhyemmällä retkelle voit kantaa painavampia ja tuoreempia raaka-aineita, mutta 4-5 yön reissulla ei viitsi kantaa kovin painavia ruokia, sillä ne saavat rinkasta äkkiä liian painavan. Testaamalla saat selville, mikä sopii juuri sinulle parhaiten vaelluksella.





Hyväksi testaamiani vinkkejä:

  • Välipalat (tärkein juttu!): varaa mukaan paljon karkkia ja snacksiä matkoille, koska nälkä yllättää usein juuri silloin kun pitäisi jaksaa vielä se yksi mäki. Itse pakkasin mukaan annospusseihin päivittäiset karkit sekä suolaisemman sekoituksen, jossa oli paahdettuja suolattuja manteleita, kikhernesnacksejä sekä wasabipähkinöitä. Karkkipussissa oli joka päivälle erilainen suklaapatukka, tikkari ja lakupötkö. Tämän lisäksi mulla oli vielä vielä eksrakarkkeja iltaan. Henkilökohtaisia herkkuja oli 5 päivän vaellukselle jopa 1,5 kg, sillä vaelluksella kuluttaa paljon energiaa eikä sinne kannata mennä kevennys mielessä tai tulee vain kiukkuiseksi. Lisäksi aamupalojen tai päiväkahvien yhteyteen on kiva varata keksejä ja kesäkuumalla myös jotain pikkusuolaista. Esim. Pringles-purkin sisältö pysyy ehjänä rinkassa.

  • Aamupala: meillä oli aamupalaksi varattu pikapuuroannospusseja. Yhden annoksen jälkeen tulisi liian nopeasti nälkä, joten keitimme puuroa 1,5 pussia/nenä. Puuron pinnalle meillä oli puolukkajauhetta, kuivattuja karpaloita ja aprikooseja. Puurossa oli itsessään siemeniä, mutta jos niitä ei ole niin pähkinät ovat hyvä lisä. Lisäksi meillä oli muutamalle päivällä Lämmin kuppi kiisseleitä puuron kaveriksi. Minulla alkoi puuro tökkiä jo muutaman päivän jälkeen, joten olisin kaivannut aamupalaksi jotain muuta. Kylmällä kelillä on toki kiva saada aamuun lämmin aloitus, mutta uskoisin, että teekupponen ajaisi saman asian, joten voisin ensi kerralla varata vaikkapa siemennäkkäriä tai muuta suolaisempaa aamupalaksi.

  • Suunnittele päivittäiset ruoat valmiiksi ja pakkaa kaikki valmiiksi punnittuihin annospusseihin, jotta et kanna mitään turhaa mukanasi. Jokainen syöty ruoka keventää rinkkaa, joten painavimmat kantamukset kannattaa varata ensimmäisille päiville. Pyrimme miettimään ruoat niin, ettei samalle päivälle osuisi kahta liian samantyyppistä ruokaa, esim. kahta pastaa.

  • Pastaksi kannattaa valita proteiini-, kikherne- tai papupastaa, joissa on samassa myös proteiini. Määrä saa olla kahdelle hengelle kolmen hengen annos, jotta tulee kylläiseksi.

  • Joskus on helpointa varata ruoaksi joku valmis pussipasta tai -pata, mutta harva jaksaa syödä niitä montaa päivää putkeen. Meilläkin yhtenä ruokana oli valmis pasta carbonara pussi ja se oli juuri siihen hetkeen se ruoka mitä teki eniten mieli.

  • Lounaalle kannattaa varata ruoat, jotka valmistuvat vain vähällä keittämisellä ja mielellään pilkkomatta, jotta matkaa pääsee jatkamaan sutjakasti. Helpoimmillaan ruoka valmistuu vain veden kiehautuksella, kuten nuudelit. Meilläkin oli yhtenä lounaana lohturuokaherkkuni Nissinin sobanuudelit vakuumiin pakattujen Pirkka Parhaat tonnikalafileiden kanssa. Viime vuonna taidettiin heittää joukkoon tonnikalan sijaan soijamöhköjä tai -rouhetta. Ja hieman luksusta pintaan saa paahdetuista seesaminsiemenistä. Minulla ei ole kokemusta vaellusruoista, joihin kaadetaan vaan kuuma vesi. Monet niistä on kuulemma hyvänmakuisia, mutta myös melko hintavia verrattuna itse tehtyihin ruokiin.

  • Kuivata mitä ikinä keksit kokeilla, sillä kuivattu ruoka on aina kevyempää kantaa kuin tuore. Voit kuivattaa raaka-aineita uunissa tai kuivurilla. Me päädyimme kuivuriin, sillä uunin kuumana pitäminen ei houkuttanut kesähelteillä. Liota kuivattuja raaka-aineita tarpeen mukaan etukäteen vedessä, jotta niitä ei tarvitse kypsentää niin kauaa (ks. seuraava kohta). Kuivaamalla saat tehtyä oman maun mukaista ruokaa suht pienellä vaivalla muutamassa tunnissa raaka-aineesta, kuivattavasta määrästä sekä kuivurista riippuen.

  • Käytä kaasua säästeliäästi. Mieti ruoat siten, että ne eivät vaadi pitkää hauduttamista. Meillä pahin kaasusyöppö oli pinaattiletut, joiden paistamiseen kului yllättävän paljon kaasua.

  • Varaudu. Varaa mukaan yksi ekstraruoka, jos jotain yllättävää tapahtuukin.

  • Leipä on myös hyvä lisä, jos et osaa arvioida minkä verran ruokaa tarvitset päivän aikana. Me kannoimme leipiä turhaan mukanamme viimeiseen iltaan saakka, mutta silloin ne maistuivat kyllä taivaallisilta grillattuina kirkastetun voin (ja ripauksen suolaa) kanssa. Leivän pitää olla hyvin säilyvää ja melko kovaa, jotta se ei mene ihan murusiksi rinkassa. Meillä oli mukana ohutta ruispalaleipää, joka pysyi sitkeytensä vuoksi hyvänä useamman päivän ajan.

  • Perustarvikkeet. Ota mukaan suolaa, mustapippuria, valkosipulia, chilihiutaleita ja jotain yrttimaustetta, esim. timjamia. Mausteet eivät paina paljoa, mutta niillä saat säädettyä ruoan maun helposti kohdilleen. Lisäksi pakkaa mukaan öljyä ja halutessasi kirkastettua voita, joka säilyy tavallista voita paremmin.

  • Muita näppäriä raaka-aineita. Vaellusruoka syntyy helposti myös soijarouheesta tai -paloista, härkäpapurouheseoksesta ja kuivatuista linsseistä, jotka kaikki kypsyvät hetkessä.

  • Juomat. Putsasin juomaveden varmuuden vuoksi apteekin puhdistustableteilla, mutta ruokavesiin riitti keittäminen sillä löysimme liikkuvia puroja, jotka olivat kylmiä ja kirkkaita. Vaelluksella pitäisi juoda paljon vettä, pelkän veden juominen voi olla välillä hieman hankalaa suurissa määrin, joten maustoin välillä vettä jääteepusseilla, ainakin Twiningsin Cold Infuse passion-mango-veriappelsiini toimi hyvin. Lisäksi meillä oli mukana teetä sekä kaakaota, mutta kaakao taitaa jäädä ensi kerralla pois matkasta. Muutamaksi illaksi meillä oli loman kunniaksi pienet muoviset punaviinipullot, tuntui aika luksukselta nauttia pitkän päivän ja vesisateen jälkeen pieni lasi viiniä.

  • Jälkiruoat. Itse en kaivannut karkkien ja keksien lisäksi muuta jälkiruokaa. Viime vuonna meillä jäi letutkin paistamatta, sillä lettujauhopussista tulee niin paljon lettuja, että saimme maistiaisia retkiseuralaisiltamme. Jälkkärinä voi toimia erilaiset kuivahyllystä myytävät mousset ja vanukkaat, joihin lisätään yleensä maitoa. Niihin pitäisi siis varata lisäksi maitojauhetta. Koska monet niistä sisältävät valmiiksi jo maitopohjaisia raaka-aineita, niin laktoosi-intolerantikkona pyrin välttämään niitä vaelluksella, jossa vatsa on muutenkin hieman poikkeusolosuhteissa. Itse haaveilen vaelluksesta siihen aikaan, että olisi mahdollista poimia tuoreita marjoja jälkkäriksi.

  • Ruoanvalmistusvälineet. Meillä oli keittimenä Primuksen kaasukeitin, jossa kaksi kattilaa. Tämä helpottaa ruoan valmistusta, sillä vettä voi keittää avuksi toisessa ja tarvittaessa lämmittää siinä esimerkiksi riisin, jos ei halua ruoasta one pot -tyyppistä pataa. Lisäksi meillä oli lettujen paistamista varten paistinpannu, jolle ei muuten ollut käyttöä kuin kattilan kantena. Oleellinen väline on myös kahva (lue kivarit), jotta et polta näppejäsi. Lisäksi tarvitset ruokailuvälinesetin (lautanen, luha ja muki) sekä jonkun lastan ja/tai lusikan sekoittamiseen. Joku Leatherman-tyyppinen monitoimityökalu on kätevä, sillä siinä on mukana veitsi. Tiskivehkeinä tiskiharja ilman vartta oli näpsäkkä ja tiskiaineeksi kannattaa valita biohajoavaa versiota. Astioiden kuivauspyyhe on myös kätevä, jotta ei tarvitse pakata märkiä astioita rinkkaan.

  • Roskat. Poista ruoista turhat pakkaukset, mutta muista kirjoittaa valmistusohjeet ylös. Voit polttaa pahvi- ja paperipakkaukset nuotiossa, mutta kanna loput roskat mukanasi roskikseen.

  • Vaelluksen jälkeen iskee himo saada tuoreita kasviksia, tuoretta leipää sekä maitotuotteita, joten varustaudu siihen, että haluat napata ensimmäisestä kaupasta kaiken houkuttelevan mukaasi :)


VAELLUSRESEPTIT



KUIVATTU VÖNER


Vöner toimi tosi hyvin kuivattuna emmekä edes liottaneet sitä etukäteen ennen kastikkeeseen lisäämistä. Vönerissä on sopivasti mausteita jo itsessään, mutta lisäsimme vielä hieman potkua tomaattikastikkeeseen chilillä ja mustapippurilla. Lisäkkeenä näppärä on valmisriisi, sillä kuivaa riisiä pitää keittää yllättävän pitkä aika. Valmisriisi painaa suht paljon, joten riisiruoat kannattaa varata ensimmäisille vaelluspäiville.




Vöner tomaattikastikkeessa ja riisiä

2 annosta


1 pkt (200 g) vönerviipaleita kuivattuna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 rkl öljyä

1/2 tuubia (à 70 g) tomaattisosetta

vettä

ripaus chilihiutaleita

ripaus mustapippuria

1 pkt (250 g) valmisriisiä (esim. Pirkka jasmiini)


  1. KOTONA: Paista vöneriä ensin hetki pannulla. Kuivata tämän jälkeen kuivurissa kunnes vöner on kuivaa. Pakkaa muovipussiin ja säilytä jääkaapissa ennen reissua.

  2. Kiehauta toisessa kattilassa noin 4 dl vettä. Ei haittaa vaikka vettä jäisi yli, sillä voit käyttää sen tiskaamiseen tai teevetenä. Siirrä kastikkeen tekemisen jälkeen vesi mukiin, jotta saat lisättyä vain osan riisin joukkoon.

  3. Hienonna valkosipulinkynnet ja kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää tomaattisose ja vönerit. Lisää vettä, kunnes kastike on sopivan sakeaa. (Vaelluksella mittaaminen ei ole niin tarkkaa, mutta arviolta noin 2-3 dl). Mausta chilillä ja mustapippurilla.

  4. Keitä tomaattikastiketta reilu minuuttia tai kunnes vöner on pehmennyt. Voit myös halutessasi liottaa vönerin etukäteen vedessä, jolloin se on jo valmiiksi pehmeämpää.

  5. Puristele valmisriisi irtonaiseksi ja pane se toiseen kattilaan. Lisää tilkka vettä ja kuumenna muutaman minuutin ajan kunnes riisi on kypsää ja lämmintä. Tarjoa riisi vönerkastikkeen kanssa.


PESTOPASTA TOIMII AINA


Tämä herkkuklassikko maistuu myös vaelluksella. Tuoretta fiilistä ruokaan saat kuivatuilla pikkutomaateilla, joista tulee kuivattuina ihanan makeita. Viipaloi miniluumutomaatit ja levitä kuivuriin, kuivaa kunnes tomaatit tuntuvat lähes kuivilta. Tomaatit jäävät kuivauksessa hieman tahmeiksi, joten ne tuskin säilyvät kovin montaa päivää varsinkaan jos on kuumempi keli. Tämä on muutenkin hyvä alkupäivien ruoka, sillä lasinen pestopurkki painaa jonkin verran.



Pestopasta

2 annosta


3 hengen annos pastaa (meillä oli valkopapupastaa)

suolaa

1 prk (185 g) vihreää pestoa

itse kuivattuja miniluumutomaatteja (tuoreena 250 g)

ripaus mustapippuria


  1. KOTONA. Kuivaa viipaloidut tomaatit. Pakkaa pussiin.

  2. Kiehauta vesi ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta pasta.

  3. Sekoita pesto pastan joukkoon ja lisää pinnalle kuivattuja miniluumutomaatteja ja mustapippuria.


Vinkki! Voit käyttää myös aurinkokuivattuja tai puolikuivattuja tomaatteja, mutta huomaathan, että ne ovat itsessään tosi suolaisia, joten pastan keitinvedestä kannattaa jättää suola pois.




RETKILETTUJA


Sain testiin Myllärin Muumimamman pinaattilettujauhon, joka tulee myyntiin syksyllä. Pinaattiletut on enemmän makuuni kuin makeat letut, joten halusin ehdottomasti napata jauhot mukaan vaellukselle. Jauhoseoksesta oli helpompi paistaa pikkulettuja kuin isoja, sillä ne kypsyivät paremmin ja ne oli helpompi kääntää ja syödä. Syötiin letut ensin suolaisina Apetinan salaattijuuston (säilyy avaamattomana huoneenlämmössä) ja mustapippurin kanssa. Ja sitten perinteiseen tapaan puolukkahillon kanssa vähän makeampana versiona. Pussista riittää neljän hengen letuiksi, joten satsi oli meille kahdestaan vähän liian iso vaikka parhaamme yritettiin :D


Pinaattiletut

2-3 annosta


1 pussi (300 g) Myllärin muumimamman pinaattilettujauhoja

vettä

rypsiöljyä

1 pkt (200 g) Apetina Classic salaattijuustoa (pala)

ripaus mustapippuria

Lisäksi

puolukkahilloa makeisiin lettuihin


  1. Sekoita pinaattilettujauhot pakkauksen ohjeen mukaan veteen.

  2. Paista letut rypsiöljyssä molemmin puolin.

  3. Ripottele suolaisten lettujen päälle salaattijuustoa ja mustapippuria ja tarjoa makeat letut puolukkahillon kanssa.




VEGAANINEN VAELLUSRUOKA


Tämä oli molempien koko vaelluksen lemppariruoka askeettisesta ulkonäöstään huolimatta. Kokeilimme kuivata keltaista currytahnaa ja siitä saikin näppärästi autenttista makua retkiruokaan. Kuivata currytahna leivinpaperisuikaleiden päällä, jotta kuivattaminen onnistuu eikä maku tai väri ei tartu kuivuriin. Keltainen currytahna oli niin menestys, että tekee mieli kuivattaaa myös muita currytahnoja, sillä niillä saa helposti aitoa makua ruokaan, joka jäisi kuivamausteilla puolitiehen.


Kermaisuus ruokaan tulee tulee kookosmaitojauheesta, jota onnistuneesti kokeiltiin viime vuonna linssipadan seassa. Ostin Bionan kookosmaitojauheen Ruohonjuuresta, mutta huomasin, että ainakin Eastonin Cittarissa sitä olisi ollut edullisemmin myös Spice Up -merkillä.


Kikhernecurry

2 annosta


1 pieni (70 g) sipuli

1 rkl öljyä

vettä (n. 2-3 dl)

1/2 prk (á 114 g) keltaista currytahnaa (esim. Pirkka)

n. 100 g kookosmaitojauhetta (lisää, jos haluat kermaisemman)

1 ps (150 g) Bonduelle luomu kikherneitä


Lisäksi

1 ps (250 g) Pirkka valmisriisiä Basmati lime-korianteri


  1. Kuori ja hienonna tai suikaloi sipuli. Kuullota sipuli öljyssä.

  2. Lisää currytahna ja vettä. Sekoita kunnes currytahna on liuennut.

  3. Sekoita joukkoon kookosmaitojauhe koko ajan sekoittaen. Lisää hieman vettä.

  4. Lisää kikherneet ja kuumenna kiehuvaksi. Säädä kastikkeen paksuus sopivaksi lisäämällä vettä tai kookosmaitojauhetta.

  5. Puristele riisi irtonaiseksi pussissaan ja kaada se toiseen kattilaan. Lisää tilkka vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä hetki kunnes riisi on kypsää ja lämmintä.

  6. Tarjoa kikhernecurry riisin kanssa.


Vinkki! Jos etniset ruoat ovat sinun juttusi, kokeile myös Ruokakonttuurin Wilhelmiinan Marokkolaista couscouspataa, jota meillä oli viime vuonna vaelluseväänä. Meillä oli pataa tänäkin vuonna mukana, mutta meillä jäi yksi lounas syömättä, joten ruoka jäi odottamaan seuraavaa retkeä. Hyvä vinkki on pakata mausteiset ruoat tuplapussiin, jotta koko rinkan sisältö ei haise juustokuminalle, kuten meillä kävi tällä kertaa.


Sienipasta


Kuivatut tatit kevyitä kantaa ja näppärä tapa saada pastaan paljon makua. Tatit sopivat hyvin myös tomaattisempaan pastakastikkeeseen ja niistä syntyy myös maukas risotto.


3 hengen annos (n. 5 dl) proteiinipastaa

1 ps (25 g) Pirkka kuivattuja herkkutatteja

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

(öljyä)

n. 1 tl timjamia

mustapippuria

1 pkt (200 g) Apetina Classic salaattijuustoa (pala)

(chilihiutaleita)


  1. Murenna sieniä hieman pienemmäksi. Liota sieniä tilkassa vettä kunnes ne pehmenevät. Ota liotusvesi talteen.

  2. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.

  3. Kuullota valkosipulit halutessasi öljyssä. (Voit lisätä valkosipulit myös yhtäaikaa sienten kanssa, jos et halua sotkea kahta kattilaa)

  4. Valuta kypsä pasta ja ota keitinvettä hieman talteen.

  5. Lisää pastan joukkoon sienet sekä niiden liotusvesi sekä valkosipulit. Mausta timjamilla ja pippurilla. Anna hautua hetken, kunnes sienet ovat pehmeitä.

  6. Murustele pastan joukkoon salaattijuusto ja lisää tarvittaessa keitinvettä. Lisää halutessasi ripaus chiliä.



Toivottavasti näistä vaellusruokavinkeistä oli apua! Jos sulla on joku superhyväksi havaittu retkiruoka niin kerro siitä, niin lisään listalleni ja testaan mielelläni ensi kerralla :)

 
 
 

Comments


bottom of page